Світовий ринок кукурудзи: посуха в північній півкулі vs бразильські рекорди

Джерело

АПК-Інформ

13107

Наразі основні виробники кукурудзи в північній півкулі поступово починають збирати кукурудзу. При цьому формування врожаю зернової відбувалося в складних умовах. Літня посуха 2022 року стала однією з найсильніших в історії Європи, значно скоротивши перспективи виробництва зернової, що посилить залежність ЄС від імпортної кукурудзи. Посушливі умови спостерігаються й у США, де показники стану культури погіршуються, а прогнози виробництва та експорту знижуються. У південній півкулі очікується рекордний валовий збір бразильської зернової, якою, мабуть, доведеться компенсувати скорочення відвантажень з інших основних країн-постачальників.


 

У 2022 р. країни ЄС зіткнулися з дуже складними погодними умовами. За даними EDO (European Drought Observatory), зараз у Європі спостерігається найсильніша посуха за останні 500 років, яка, крім іншого, негативно впливає на врожайність низки культур і насамперед кукурудзи. У своєму останньому звіті експерти EDO повідомляють, що на більш ніж двох третинах території ЄС склалася складна та вкрай складна ситуація.

На тлі тривалої відсутності опадів та високої температури повітря в останньому звіті MARS прогноз урожайності кукурудзи в ЄС у 2022 р. було знижено на 8,5% порівняно з липневими очікуваннями – до 6,63 т/га. Цей показник на 16% нижчий від середньорічного рівня за останні 5 років.

У результаті наприкінці серпня Європейська комісія знизила прогноз валового збору кукурудзи в ЄС у 2022 р. на 10% порівняно з попередніми очікуваннями – до 59,3 млн тонн, що є найнижчим показником за останні 7 років. Декількома тижнями раніше Єврокомісія вже знижувала цей прогноз на 8%. Зазначається, що останнє знижувальне коригування було зроблено, зважаючи на низьку врожайність зернової, яка прогнозується в Румунії, Франції, Болгарії та Угорщині.

Аналітики USDA у серпневому звіті знизили прогноз валового збору кукурудзи в ЄС у поточному сезоні на 8 млн тонн, до 60 млн тонн, а експерти Strategie Grains очікують більш песимістичний результат – 55,4 млн тонн, що є мінімальним обсягом за останні 15 років.

Зокрема, Мінсільгосп Франції прогнозує зниження валового збору кукурудзи в країні на 18,5% порівняно з 2021 р. – до 12,7 млн тонн, що також на 9,1% нижче за середньорічний показник за останні 5 років. Окрім очікуваного суттєвого скорочення врожайності, виробництво зернової також знизиться на тлі зменшення посівної площі під нею на 900 тис. га на рік. Найбільш песимістичний прогноз озвучують аналітики Agritel, які вважають, що валовий збір французької кукурудзи у 2022 р. знизиться до мінімального у 21 столітті – лише 10,8 млн тонн.

Наприкінці літа аграрії Франції вже приступили до збирання культури. Станом на 29 серпня зернова була обмолочена на 1% від запланованої території. Роком раніше збиральна кампанія ще не була розпочата і загалом поточний прогрес на 12 днів випереджає середньорічний. Що стосується стану посівів культури, то він неухильно погіршується і до зазначеної дати в хорошому та відмінному стані знаходилося лише 45% кукурудзи, тоді як роком раніше цей показник становив 91%.

У Румунії, за даними Мінсільгоспу, від посухи постраждало понад 430 тис. га загальної посівної площі під зерновими та олійними культурами, а найбільш складна ситуація спостерігається на посівах пізніх культур, зокрема кукурудзи. Аналітики USDA прогнозують зниження врожаю зернової в країні на 27%, до 10 млн тонн. При цьому Румунія є найбільшим експортером кукурудзи серед країн ЄС і таке суттєве зниження виробництва зернової значно обмежить експортний потенціал як країни, так і всього блоку. Ще в липні міністр сільського господарства Румунії Петре Даеа заявив, що країна насамперед дбатиме про внутрішні потреби, а на експорт будуть відправлені надлишки продукції.

У Німеччині Мінсільгосп прогнозує зниження валового збору кукурудзи на 21,5% на рік, до 3,5 млн тонн. Аналітики групи сільськогосподарських кооперативів Німеччини DRV озвучують свій прогноз на рівні 3,6 млн тонн.

Мінсільгосп Угорщини також повідомляє, що існує високий ризик втрати частини посівів кукурудзи, а валовий збір зернової може виявитися мінімальним з 2010 року.

При цьому не виключається, що деяке покращення погодних умов у Європі з другої половини серпня дозволить уникнути подальшого погіршення ситуації.

На тлі зниження перспектив валового збору кукурудзи підвищуються прогнози її імпорту в ЄС у 2022/23 МР. Так, Єврокомісія підвищила свій прогноз з 16,5 млн тонн до 20 млн тонн, USDA - з 16 млн тонн до 19 млн тонн.

Деякі експерти вважають, що попит на імпортну кукурудзу країни ЄС покриватимуть в основному завдяки українській зерновій. Так, аналітики Argus Media очікують, що у 2022/23 МР ЄС закупить в Україні близько 13 млн тонн кукурудзи, ще 5 млн тонн зернової буде поставлено з Бразилії. Загальний прогноз імпорту зернової в ЄС вони озвучують на рівні 23 млн тонн. Зазначимо, що Єврокомісія очікує на постачання кукурудзи в ЄС у 2022/23 МР в обсязі 20 млн тонн, USDA – 19 млн тонн.

Однак перспективи експорту української продукції багато в чому залежатимуть від воєнної ситуації в країні, темпів відвантажень із портів та безпосередньо обсягу валового збору культури.

Щодо відвантажень із портів варто зазначити, що як офіційні особи, так і окремі аналітики заявляють про перспективи збільшення місячних обсягів відвантажень із трьох розблокованих морських портів – Одеси, Чорноморська та Південного – до 3 млн тонн. Крім того, наразі уряд України працює над розширенням «зернової ініціативи» та приєднанням до неї порту Миколаєва. Однак тут основною перешкодою є питання безпеки.

Загалом же поточні прогнози експорту української кукурудзи у 2022/23 МР суттєво варіюються. Аналітики УЗА оцінюють перспективи відвантажень лише в 10 млн тонн, тоді як експерти USDA озвучують 12,5 млн тонн, IGC – 15,5 млн тонн. Аналітики АПК-Інформ вважають, що навіть за песимістичного сценарію країна зможе поставити на ринки 14,5 млн тонн зернової.

Крім Європи, посушливі погодні умови ц.р. спостерігаються й у США. В результаті стан посівів зернової в країні неухильно знижується. До кінця серпня частка посівів у хорошому та відмінному стані знизилася до 54%, що помітно поступається показникам попередніх років.

Аналітики USDA у своєму серпневому звіті знизили прогноз валового збору кукурудзи в США у 2022 р. до 364,7 млн тонн, що помітно нижче за минулорічні 383,9 млн тонн. При цьому 26 серпня були опубліковані результати кроп-туру ProFarmer, які показали нижчі результати врожайності зернової, ніж ті, що були озвучені експертами USDA кількома тижнями раніше. За результатами кроп-туру прогноз урожаю кукурудзи в США було озвучено на рівні 349,5 млн тонн.

Експорт американської кукурудзи у 2022/23 МР озвучується аналітиками USDA на рівні 60,3 млн тонн проти 62,2 млн тонн роком раніше. На тлі погіршення стану посівів зернової можливе подальше зниження прогнозу її валового збору, що може спричинити і знижувальне коригування експортного потенціалу.

Показники стану кукурудзи були нижчими за торішні і в Аргентині, де тижнем раніше завершилася збиральна кампанія врожаю 2021/22 МР. За даними зернової біржі Буенос-Айреса, збиральна площа під зерновою склала 7,44 млн га, а валовий збір – 52 млн тонн, що на 3 млн тонн нижче за результат роком раніше.

Найбільш сприятлива ситуація складається п.р. в Бразилії, де прогнозується рекордний урожай кукурудзи. Аналітики USDA озвучують свій прогноз валового збору зернової у 2021/22 МР на рівні 116 млн тонн, тоді як прогноз від Мінсільгоспу країни дещо нижчий – 114,7 млн тонн.

На даний момент у Бразилії підходить до завершення збиральна кампанія кукурудзи сафрінья (зернова другого врожаю, яка складає основу всього валового збору культури). Цього року темпи збиральної кампанії бразильської зернової швидші за минулорічні. Польові роботи в країні вже виконано на 90%. Зокрема, в штатах Мату-Гросу та Гояс збиральну кампанію вже завершено, а в штаті Парана – виконано на 84%. При цьому в штаті Мату-Гросу-ду-Сул збирання кукурудзи просувається повільними темпами через несприятливі погодні умови – холодна та волога погода сповільнили просихання та збирання зернової.

Рекордний урожай кукурудзи дозволить Бразилії суттєво наростити зовнішні відвантаження зернової – до 44,5 млн тонн у 2021/22 МР за прогнозом USDA. Високий експортний потенціал країни допоможе компенсувати скорочення відвантажень інших основних постачальників.

Так, на тлі скорочення відвантажень кукурудзи з України через воєнні дії на території країни та перспективи скорочення поставок зі США у 2022/23 МР Китай вживає заходів для швидкого старту імпорту бразильської зернової. Країни підписали угоду про фітосанітарні стандарти для початку експорту бразильської кукурудзи в КНР і імпортер наполягав на прискоренні їх реалізації. Не виключається, що постачання зернової з Бразилії в Китай розпочнеться вже цього року і, за прогнозами деяких аналітиків, може досягти 1-1,5 млн тонн до кінця 2022 р. Крім того, вищий попит на бразильську кукурудзу підігрівається її ціновою конкурентоспроможністю.

При цьому загалом очікується суттєве зниження імпорту кукурудзи в КНР у 2022/23 МР – до 18 млн тонн проти 23 млн тонн, прогнозованих за підсумками 2021/22 МР, незважаючи на очікуване скорочення виробництва зернової в країні з 272,6 млн тонн до 271 млн тонн за прогнозом USDA. Водночас Мінсільгосп КНР очікує врожай кукурудзи у 2022 р. на рівні 272,5 млн тонн.

 

Зважаючи на ситуацію, що склалася, сезон-2022/23, ймовірно, буде непростим для світового ринку кукурудзи. Окремою значною проблемою є експорт з України, який в умовах війни породжує безліч сумнівів та ризиків. Найближчими ж місяцями увага операторів ринку буде прикута до збиральної кампанії зернової, яка вже стартувала в Україні та низці країн ЄС і незабаром почнеться в США.

Інна Степаненко



Реклама

Вхід