Як вибрати трактор для невеликого фермерського господарства

Джерело

АПК-Інформ

11801

Приватним і фермерським господарствам з оброблюваними територіями наземної посадки більше 60 соток одним мотоблоком в якості помічника не обійтися. А ось невеликий трактор на таких просторах зможе розгулятися з користю для справи. Розповідаємо, як вибрати відповідний агрегат.

 

Моделі тракторів для невеликого господарства

Пропонуємо розглянути, які маневрені, компактні і витривалі трактори, які підходять для обробки ділянок в 50-150 соток, сьогодні є на ринку.

 

Райдер

Мініатюрний, але, незважаючи на розміри, корисний для приватного господарства агрегат вибирають для конкретного виду робіт. Адже ця механізована техніка використовується тільки з одним типом навісного обладнання – косаркою, вилами для мульчування, плугом. Прохідність у райдерів низька. Найкраще вони відчувають себе на рівних площах. Конструктивно все просто. Мотор розташований позаду кабіни, функціональне обладнання кріпиться в передній частині. Найбільш затребувані агрегати з повним приводом, так як вони здатні пересуватися по оранці. Вартість техніки вище, ніж ціна моноблока.

 

Садовий трактор

Легкий садовий трактор розроблений для виконання простих видів робіт. Більшість елементів конструкції виконано з пластика, звідси і легковагість, маневреність. Потужність садових тракторів - до 15 к.с. малий кліренс диктує проведення робіт на майданчиках з рівним рельєфом. Популярні варіанти використання-в парі з косаркою догляд за газоном, заготівля сіна на лузі, прибирання снігу на ділянці при установці снігоприбиральної лопати.

 

Міні-трактор

Ці агрегати фахівці розглядають як повноцінний інструмент механізації приватного або фермерського подвір'я. Причини вибрати це обладнання очевидні для дбайливого господаря:

  • Коштують міні-трактори менше, ніж повнорозмірні аналоги.
  • Функціонал техніки досить значний. Можна купити практично будь-який вид навісного обладнання зі списку, використовуваного для повнорозмірних тракторів.
  • Потужності 4-циліндрового двигуна вистачає для проведення більшості видів сільгоспробіт на невеликих ділянках.
  • На ринку запропоновані моделі з бензиновим і дизельним ДВС, і навіть агрегати, що працюють на газі.
  • Повнопривідні моделі з високим кліренсом демонструють хорошу прохідність.

Серед основних мінусів даної техніки реальні користувачі називають високий витрата палива, недешеве сервісне обслуговування.

 

Який варіант вибрати?

Орієнтуватися слід на умови експлуатації. Зіставте наявні можливості агрегату і необхідний Вам функціонал:

  • Для стрижки газону немає потреби купувати міні-трактор. Буде достатньо райдера. Для різнопланових робіт, наприклад, для прибирання снігу у дворі і гною в загоні, оранки і боронування сільськогосподарських угідь краще придбати міні-трактор і комплект навісного обладнання.
  • Моделі з кабіною дозволять проводити роботи при будь-якій погоді. Якщо в цьому немає необхідності, і техніка підбирається для роботи на невеликому прибудинковій ділянці, не переплачуйте за зручність.
  • Повний привід важливий, якщо роботи на тракторі планується проводити на ділянках зі складним рельєфом. Для рівних поверхонь буде достатнім роботи однієї провідної осі.
  • Якщо є можливість вибору, відмовтеся від агрегатів, у яких більшість елементів виконано з пластика. Навіть найсучасніші полімери поступаються в міцності металу. В іншому випадку будьте готові до частих чималих витрат на сервісне обслуговування і ремонт.
  • Переконайтеся, що для моделі трактора, яку Ви маєте намір придбати, поставляються запчастини. Адже простій техніки в сезон через відсутність комплектуючих елементів може призвести до втраченого прибутку і втрат врожаю.

Ну і ще одна рекомендація: ознайомтеся з відгуками «колег по цеху» про конкретну модель міні-трактора. Так ви дізнаєтеся більше про використання техніки в справі, її сильні і слабкі сторони.

 

Максим Геращенко

Реклама

Вхід