Asia Grain Conference розширює географію учасників та стає знаковою подією

Джерело

АПК-Інформ

12990

25-26 квітня в Алмати (Казахстан) відбулася міжнародна конференція « Asia Grain Conference: HARVEST. TRADE. PROCESSING». Це ювілейний, 10-й за рахунком, захід, проведений у Казахстані ІА «АПК-Інформ». Конференція значно розширила географію учасників, а рівень дискусії та спектр проблем, порушених на заході, дозволяють впевнено назвати Asia Grain Conference воістину знаковою подією на аграрному ринку Центральної Азії.

Цього разу міжнародна конференція зібрала близько 250 делегатів з 21 країни світу, зокрема найбільших країн-покупців казахстанської агропродукції: Узбекистану, Китаю, Афганістану, Туреччини, а також України, держав ЄС (Болгарія, Німеччина, Іспанія, Польща, Чехія, Естонія, Нідерланди), Великобританії, Швейцарії, ОАЕ, Малайзії та ін.

На одному майданчику для обговорення «наболілого» та перспектив розвитку зустрілися представники провідних компаній-експортерів та імпортерів сільгосппродукції, переробників, агрохолдингів, галузевих асоціацій, логістичних компаній та фінансових інститутів, органів влади та ЗМІ.

Один із найважливіших та найближчих торгових партнерів Казахстану – Узбекистан – на «Asia Grain Conference» був представлений делегацією з таких компаній, як Global Export, Xojelu Un Maxsulotlari, SanTexGazMontaj, HAYOT XUSNI, Шурчидонмахсулотлари, COTTON LOGISTICS, ECOBORN, Inter Standart Consult. Очолило делегацію АТ «Узёгмойсаноат».

Зазначимо, що Узбекистан посідає 1 місце із закупівель казахстанських зернових культур та 2 місце з імпорту олійних.

Також високий інтерес до конференції виявили компанії з Китаю – у заході взяли участь представники COFCO Trading, XIAMEN C&D COMMODITIES LIMITED, CITIC CONSTRUCTION, Dalian Xiangyu Agricultural Products Corporation, GANSU ZHONGSHIDA INTERNATIONAL TRADE, China Animal Husbandry Group, Myande Group. Нагадаємо, що Казахстан активно нарощує постачання сільгосппродукції до Китаю – зерна, олійних та продуктів їх переробки – після скасування ковідних обмежень.

Протягом двох днів учасники заходу інтенсивно працювали в форматі, що поєднує доповіді та дискусії, протягом яких отримали найактуальнішу та найдостовірнішу інформацію щодо розвитку сектору АПК Центрально-Азіатського регіону у контексті світових трендів.

На Asia Grain Conference виступили 35 спікерів у рамках 5 сесій:

- Економіка та продовольча безпека

- Ринок зернових та зернобобових – світові та регіональні тенденції

- Олійний ринок: тенденції 2022/23 МР

- Зернова логістика: нові можливості та старі проблеми

- Тенденції та перспективи галузі переробки зерна в країнах ЦА.

Перший віце-міністр торгівлі та інтеграції Республіки Казахстан Арман Шаккалієв у ході міжнародної конференції «Asia Grain Conference» розповів про активну інтеграцію казахстанського та узбекистанського бізнесів, великі спільні проекти двох країн: створення СП для нарощування товарообігу, проект із спільного вирощування та реалізації зернових культур, підприємств з вирощування худоби, переробки зерна, олійних тощо.

Провідний регіональний економіст ЄБРР Ерік Лівні окреслив макроекономічну ситуацію, в якій розвиваються країни Центральної Азії, озвучив проблеми та прогнози зростання економіки в даному регіоні.

Голова Національної асоціації експортерів «KazGrain» Зейнолла Абдуманапов розповів про позитивну динаміку експорту казахстанського зерна, цінові тенденції, проблеми ринку і, в той же час, попередив про великі перехідні залишки зернових, що серйозно тиснутиме на ринок у найближчій перспективі і на початку наступного сезону.

Низка спікерів у своїх виступах торкнулася однієї з найбільших проблем галузі – низької врожайності зернових.

Для підвищення врожайності сільгоспкультур фермери, по-перше, мають активно переходити на вологозберігаючі сучасні технології, а по-друге, відмовитися від монокультурного землеробства, тобто вирощування переважно пшениці, та розширювати площі під зернобобовими, заявив у ході конференції голова правління одного з найбільших агрохолдингів Казахстану АТ «Атамекен Агро» Кінталь Ісламов. Плюси виробництва бобових культур – більш висока маржинальність, насичення ґрунту азотом, зниження викидів парникових газів у разі введення у сівозміну бобових (порівняно з вирощуванням монокультури пшениці).


Під час виступу на Asia Grain Conference голова правління Національної асоціації переробників олійних культур (НАПОК) Ядикар Ібрагімов назвав основні олійні культури, на які існує постійний попит на ринку, і, отже, на них варто орієнтуватися сільгоспвиробникам – соняшник, соя, ріпак та льон. Крім того, він наголосив на важливості переробки сировини всередині країни та неприпустимості неконтрольованого вивезення олійних з РК, враховуючи дефіцит олійного насіння на ринках Центральної Азії в обсязі близько 0,416-0,476 млн тонн.

«Ахіллесова п'ята» агроринку Казахстану – це логістика, про це говорили практично всі спікери, і цієї проблеми стосувалося багато питань із зали.

Так, через логістичні проблеми на залізниці казахстанські експортери щомісяця не можуть вивезти з країни близько 700 тис. тонн зерна, що еквівалентно втратам експортної виручки понад 82 млрд тенге. Такі дані озвучив голова ради правління Національної асоціації експортерів Казахстану KazGrain Канат Кобесов. Серед системних проблем він назвав дефіцит пропускної спроможності залізничної інфраструктури, відставання у розвитку основних вузлових станцій, морально застарілі технології, брак локомотивів та їхнє високе зношування, слабку переговорну позицію з іноземними залізничними адміністраціями тощо.

«При вирішенні системних проблем у галузі експорт зерна може збільшитись у рази!» - підкреслив топ-менеджер KazGrain.

У рамках логістичної сесії також виступив генеральний секретар ТМТМ (Middle Corridor) Гайдар Абдикерімов, який розповів про перспективи розвитку проекту у найближчі 5 років. Він повідомив, що в інфраструктуру та підвищення ефективності процесів на Транскаспійському міжнародному транспортному маршруті буде інвестовано близько 5 млрд EUR. Крім того, влітку 2023 р. до учасників ТМТМ увійдуть 3 нових країни – Сінгапур, Болгарія та Литва.

А перший віце-президент АТ «Астиқ Транс» Сергій Мосолкін вважає, що у найближчі 5 років майбутнє у зерновій логістиці за маршрутизацією перевезень. «Ми закликаємо всіх, хто займається експортом, елеваторною логістикою, терміналами – налаштувати та модернізувати свої елеватори з погляду розвитку саме маршрутизації», - заявив спікер.

На конференції говорили не лише про проблеми, а й про можливості, які відкриваються перед виробниками та експортерами казахстанської агропродукції. Так, заступник голови правління Національної палати підприємців РК «Атамекен» Єрбол Єсенєєв   вважає, що за певних умов Казахстан має всі шанси стати великою фабрикою продовольства для країн Середньої Азії та Китаю. Однією з головних перешкод для розвитку наявного потенціалу є непослідовна державна політика у сфері АПК.

«За останні 5 років правила гри на ринку змінювалися близько 50 разів… У таких умовах аграріям вести якусь роботу щодо нарощування виробництва, диверсифікації культур, оновлення техніки дуже складно», - підкреслив Є. Єсенєєв.

 

Багато речників наголошували на тому, що Казахстану необхідно розвивати глибшу переробку зерна, адже ринок борошна перенасичений і на ньому гостра конкуренція (насамперед, з боку РФ).

За словами голови ради засновників асоціації "Союз зернопереробників Казахстану" Євгена Гана, на сьогоднішній день борошномельна галузь Казахстану перебуває у стані повної нестабільності та невизначеності.

«Ми абсолютно не розуміємо, що буде завтра. Такого в нас ніколи не було. Ще 5-6 років тому ми могли спокійно прогнозувати, як змінюватиметься ціна на ринку... Ми чітко повинні розуміти, що експортний ринок борошна звужуватиметься, тому ще вчора треба було думати про те, куди йти далі. Світова торгівля борошном займає лише 20% від загального обсягу, тому треба дивитися у бік виробництва та експорту продуктів глибшої переробки (макаронні вироби, солод, крохмаль, клейковина тощо), що зростає дуже динамічно», - отметил спикер.

Тему підхопили наступні спікери. Так, голова наглядової ради заводу з глибокої переробки зерна ТОВ «BioOperations» Аліхан Талгатбек розповів про те, що сільське господарство Казахстану може забезпечити сировиною виробництво біопалива в обсягах, достатніх як для внутрішнього споживання, так і для експорту. Розширення виробництва біоетанолу дозволило б, з одного боку, переробляти в країні надлишки сільгоспкультур, а з іншого – постачати на зовнішні ринки високомаржинальний продукт. Ще один аспект – екологічний. Застосування бензанолу (аналог європейського бензину Е10) дає змогу зменшити автомобільні викиди на 45%.

А директор з продажу ТОВ «KazFoodProducts» Лаура Бергібаєва повідомила, що Казахстан збільшує виробництво сиропів і крохмалів. За словами речника, крохмаль – це високомаржинальний експортний продукт, недооцінений через складну логістику. Проте ціна цієї продукції на ринках великих споживачів (Туреччина, США та ін.) добре компенсує високовартісну логістику.

На міжнародній конференції «Asia Grain Conference» також виступили відомі експерти ринку, які озвучили тенденції, оцінки, прогнози щодо світового та регіональних ринків зерна та олійних: Олександр Каравайцев, старший економіст International Grains Council (IGC, Великобританія), Джонатан Гранж, партнер Sunstone Brokers (Швейцарія) і Андрій Купченко, керівник аналітичної служби ІА «АПК-Інформ».

Цінність Asia Grain Conference в тому, що вона має практичний характер – у ході спілкування та дискусії можна виробити цікаві рішення та побачити перспективи, поставити запитання представникам держорганів та отримати від них зворотний зв'язок. Так, під час конференції директор ТОВ «Eastern Express» Гульжазіра Акбергенова поінформувала про існування знижки на перевезення пшениці та борошна транзитною ділянкою Келес експ. – Галаба експ., яку фактично практично ніхто не застосовує. У свою чергу, президент Союзу зернопереробників Казахстану Аліхан Талгатбек звернувся до КТЖ та Мінторгівлі, представник якого був присутній у залі, з проханням прояснити питання щодо даної знижки.

Звичайно ж, важливою частиною форуму стало спілкування у кулуарах, де учасники могли зав'язати корисні знайомства, обговорити варіанти взаємовигідної співпраці, знайти нових клієнтів, партнерів та однодумців.

10-ту ювілейну конференцію в Казахстані завершено – вона стала дуже інформативною, насиченою, багатолюдною, гострою, енергійною, корисною.

Від імені організаторів дякуємо всім партнерам, спонсорам, спікерам та учасникам за підтримку проекту та активну в ньому участь. Разом ми зможемо зробити його ще цікавішим!

Наступним місцем зустрічі учасників агроринку у регіоні Центральної Азії стане міжнародна конференція в Узбекистані - «Asia Grains&Oils in Tashkent», 14-15 вересня, яка пройде вже втретє. Слідкуйте за анонсами заходів у стрічці наших новин!

 

Реклама

Вхід