Казахстан та Китай зацікавлені у збільшенні вантажопотоку та нарощуванні поставок сільгосппродукції

Джерело

АПК-Інформ

1079

Казахстан та КНР зацікавлені в нарощуванні вантажообігу та постачання сільгосппродукції. Про це йшлося під час двосторонніх переговорів у режимі відеоконференцзв'язку між Прем'єр-Міністром РК Аліханом Смаїловим та Прем'єром Держради КНР Лі Кецян, повідомила пресслужба глави уряду Казахстану.

Були порушені питання взаємодії в торговельно-економічній та транзитно-транспортній сферах, енергетиці, машинобудуванні, сільському господарстві, фінансовому секторі та в галузі інноваційних технологій.

А. Смаїлов повідомив, що за підсумками 2021 року товарообіг між Казахстаном і Китаєм збільшився на 14% і досягнув $18 млрд. У поточному році спостерігається ще більш динамічне зростання: за 10 місяців цей показник зріс майже на 33% і склав $19,7 млрд.

«Главами наших держав поставлено мету щодо збільшення товарообігу до $35 млрд до 2030 року. Ми готові спільно з китайськими колегами працювати над цим амбітним завданням», - наголосив Прем'єр-Міністр.

За його словами, необхідно й надалі розширювати номенклатуру товарів і послуг, що поставляються, а також встановити більше прямих контактів між діловими колами двох країн. Зокрема, Казахстан готовий збільшити експорт своєї продукції до Китаю за 135 товарними позиціями.

Як інші пріоритетні напрямки співпраці А. Смаїлов окреслив розвиток залізничних вантажоперевезень, у тому числі відкриття третього залізничного пункту пропуску між Казахстаном і Китаєм, а також підвищення ефективності роботи автомобільних пунктів пропуску на кордоні.

Крім того, Прем'єр-Міністр наголосив на важливості зняття бар'єрів для експорту казахстанської сільгосппродукції.

Зі свого боку Лі Кецян зазначив, що Китай розглядає Казахстан як дружнього сусіда і важливого торгового партнера. За його словами, особливий інтерес для КНР становлять нарощування постачання вантажів та сільгосппродукції, запуск нових проєктів у сфері енергетики.

 

Реклама

Вхід