Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин на 17 липня 2019 року

Источник

АПК-Информ

15925

Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин на 17 липня 2019 року

У Лісостепу, осередково Степу клоп шкідлива черепашка завершує живлення в незібраних посівах зернових колосових культур та під валками скошених хлібів й перелітає у місця зимівлі. Пошкодженість зерна становить 0,2-1,7, макс. 2%. Хлібні жуки дохарчовуються й відкладають яйця, хлібна жужелиця здебільшого перебуває в літній діапаузі.

У незібраних посівах зернових колосових культур Лісостепу та Полісся 0,5-6, осередково до 10% колоса уражено фузаріозом, септоріозом, гельмінтоспоріозом, оливковою плісенню та альтернаріозом, осередково борошнистою росою, розвитку яких сприяють погодні умовами звітного періоду.

Окрім хвороб колоса, на дозріваючих хлібах розвиваються збудники борошнистої роси, септоріозу, гельмінтоспоріозу, червоно-бурої, сітчастої, інших плямистостей , бурої листкової іржі . Беручи до уваги такий стан захворюваності дозріваючих хлібів, необхідно провести передзбиральне обстеження полів та першочергове збирання уражених хворобами хлібів прямим комбайнуванням за подальшого просушування та сепарування зерна, що сприятиме збереженню здорового та частковому оздоровленню хворого зерна, яке складується і зберігається. Надалі обов’язково провести фітоекспертизу насіння та за переважаючих збудників хвороб прийняти рішення щодо вибору найефективнішого протруйника і своєчасно оздоровити посівний матеріал.

У посівах кукурудзи, соняшника продовжується слабкий літ, яйцекладка та відродження гусениць стеблового (кукурудзяного) метелика. Ними на 10-25% обстежених площ заселено та пошкоджено від 1 до 6, макс. 10% рослин та качанів (Херсонська обл.) за чисельності 0,5-2, осередково 3 гусениці на рослину. На узбіччях полів кукурудзи за 10 хвилин в полі зору пролітало до 7 метеликів. Самиці шкідника, що відловлювалися на світло пастку в кількості 2-5 екз. за ніч улову, мали в порожнині тіла до 46 зрілих яєць. Яйцекладками метелика в південних районах в середньому по полю заселено до 6% рослин, по одній яйцекладці на кожну рослину. Також рослини культур пошкоджують гусениці бавовникової совки які за чисельності 0,5-2, макс. 4 екз. на рослину пошкодили 2-10, осередково до 25% рослин.

Пухирчастою та летючою сажками уражено від 0,2 до 2% рослин, гельмінтоспоріозом – від 1 до 10%, осередково іржею до 3%.

Випуск трихограми на початку та під час масового відкладання яєць з нормою 50-100 тис. самиць, знищення бур’янів та квітучих нектароносів, міжрядні розпушування просапних культур обмежують чисельність і шкідливість гусениць стеблового кукурудзяного метелика. Проти цього шкідника, за наявності понад 18% рослин з яйцекладками або 6-8% рослин з гусеницями, проводять обприскування посівів кукурудзи інсектицидами згідно з “Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні”

Рослини сої, багаторічних трав пошкоджуються кліщем, попелицями, подекуди гусеницями акацієвої вогнівки, чортополохівки, хворіють на аскохітоз, церкоспороз, пероноспороз, бактеріальний опік, септоріоз, антракноз, альтернаріоз, іржу.

У посівах цукрових буряків живляться листкова попелиця, щитоноски, блішки, личинки звичайного бурякового довгоносика та мінуючої мухи, гусениці листогризучих совок. Осередково у Полтавській області шкодять личинки бурякового довгоносика стеблоїда (амарантовий довгоносик). Найвища чисельність шкідника спостерігається біля лісосмуг. В плантаціях культури лісостепових та поліських областей поширюються церкоспороз (3-15% рослин), осередково фомоз, пероноспороз, борошниста роса, рамуляріоз, 1-2% рослин охоплені вірусними жовтяницею та мозаїкою. Захищають посіви за надпорогової чисельності шкідників і прояву хвороб рекомендованими препаратами.

Повсюди у посівах соняшника погодні умови сприяли інтенсивному розвитку та поширенню геліхризової попелиці , яка заселила 6-28% рослин на 25-65% площ. У господарствах Дніпропетровської, Кіровоградської, Луганської, Херсонської областей Степу та Чернігівській Полісся на рослинах живляться гусениці соняшникової вогнівки, бавовникової та інших листогризучих совок , подекуди лучного метелика . В Луганській області шкодять личинки соняшникових шипоноски та вусача, паразитує вовчок соняшниковий.

Рослини культури уражуються гнилями (сіра та біла ), пероноспорозом, фомозом, іржею , альтернаріозом, септоріозом, осередково фомопсисом.

Повсюди в плантаціях пізніх строків дозрівання картоплі триває розвиток та живлення імаго та личинок колорадського жука літнього покоління, чисельність яких перевищує ЕПШ.

На території Валуйської селищної ради Станично-Луганського району в

Луганській області 12 липня було виявлено масовий розвиток італійського пруса.

Чисельність шкідника перевищувала ЕПШ та становила більше, ніж 50 екз. на кв.м (при наближенні - сарана злітала). Великою проблемою для боротьби з шкідником є той факт, що вогнище розповсюдження сарани розташоване на лінії розмежування, де унеможливлюється проведення будь яких заходів з ліквідації шкідника. Через наявність великої небезпеки мінного ураження людей задіяних в заходах та неможливості використання сільськогосподарської авіації до екстрених заходів було залучено підрозділи МНС, військових саперів та авіаспостереження безпілотними літальними апаратами для визначення меж розповсюдження сарани.

14 липня була проведена обробка невгідь на площі 78 га по знищенню небезпечного шкідника з застосуванням хімічних засобів захисту рослин дозволених для використання в Україні. Роботи проведено в ранкові години (о 5 годині) інсектицидом Блискавка, КЕ (альфа-циперметрин, 100 г/л).

17 липня, о 20-00 годині, були проведені роботи аерозольним способом, інсектицидом Карате Зеон 050CS, KC (лямбда-цигалотрин, 50 г/л), використано 4 л. Обробки проводились в місцях ночівлі більшості дорослих особин сарани. Оброблено до 40 га , це території поблизу лінії розмежування: пасовища, сінокоси та землі навколо водойм, що заняті очеретом та є вогнищем розповсюдження сарани.

Повсюди продовжується моніторинг за розвитком шкідника. Особлива увага приділяється місцям резервації саранових. В південні області надіслано сигналізаційне повідомлення про можливе збільшення чисельності на полях культурних рослин, що межують з неугіддями.

Лучний метелик. У степових, лісостепових зонах продовжується незначний літ, яйцекладка, відродження та харчування гусениць ІІ покоління фітофага. Чисельність метеликів складає 1-2 екз на 10 кроків, середня чисельність гусениць складає 0,5-2 екз. на кв.м. Випуск трихограми, розпушування міжрядь у просапних культурах ефективно обмежують щільність і шкідливість гусениць. В разі утворення надпорогової чисельності гусениць лучного метелика 12-20 екз. на кв.м їх локалізують дозволеними інсектицидами суворо дотримуючись строків і норм витрати препаратів з урахуванням віку гусениць.

За оперативною інформацією про хід робіт із захисту рослин, наданою Головними управліннями Держпродспоживслужби в областях, 19 липня 2019 року забезпеченість сільгосппідприємств засобами захисту рослин для проведення робіт із захисту посівів сільськогосподарських культур становить 36 тис. тонн препаратів, або 96 % до їх потреби в 2019 році, в тому числі 22,3 тис. тонн гербіцидів, або 102% до потреби в них.

На сьогодні захист сільськогосподарських культур від шкідників, хвороб і бур’янів в господарствах проведено на площі 42,4 млн га, в тому числі хімічний метод захисту рослин застосовано на площі 41,2 млн га, або 97 %, біологічним методом оброблено 1,2 млн га, або 3 %.

Застосування хімічного та біологічного методів захисту рослин від шкідників, хвороб і бур'янів в Україні у 2019 році

В цілому від бур’янів оброблено 19,3 млн га, шкідників – 11,5 млн га та оздоровлено від хвороб 10,4 млн га посівів.

Хід робіт із захисту рослин в господарствах України в 2019 році

Для проведення всього комплексу заходів захисту рослин від шкідливих організмів з початку року використано 34,5 тис. тонн засобів захисту рослин. Догляд за посівами сільськогосподарських культур триває.

 
Інформація щодо виявлення карантинних організмів при проведенні фітосанітарного моніторингу

за період з 13.07.2019 р. по 19.07.2019 р.

 

Д ля встановлення фітосанітарного стану території країни фітосанітарні інспектори проводять фітосанітарний моніторинг сільськогосподарських і лісових угідь, місць зберігання і переробки рослин та рослинної продукції, пунктів карантину рослин і прилеглої до них території. За вказаний період при проведенні моніторингу та інвентаризації старих вогнищ карантинних організмів державними фітосанітарними інспекторами було виявлено обмежено поширені в

Україні карантинні організми:

Американський білий метелик (Hyphantria cunea Drury):

  • в Одеській області (1-му районі) на площі 68,2 га.

  • в Харківській області (2-х районах) на площі 1,15 га.

Золотиста картопляна нематода (Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens):

  • в Чернігівській області (1-му районі) на площі 4,22 га.

Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L.):

  • в Закарпатській області (2-х районах та м. Ужгород, м. Чоп) на площі 0,535 га.

  • в Кіровоградській області (6-ти районах) на площі 15,9015 га.

  • в Харківській області (7-ми районах) на площі 20,301 га.

Повитиця польова (Cuscuta сampestris Yunck.):

  • в Одеській області (1-му районі) на площі 11,94 га.

  • в Харківській області (4-х районах) на площі 1,43 га.

Актами обстеження на встановлення фітосанітарного стану та висновками фітосанітарної експертизи засвідчено факти виявлення даних карантинних організмів, видані розпорядження на застосування фітосанітарних заходів для їхнього знищення, а також визначено порядок переміщення об’єктів регулювання в карантинних зонах та за їх межі.

 

 

Реклама

Вход