30 січня 2018 року відбудеться зустріч представників Насіннєвої асоціації України та Німецької асоціації селекціонерів

Источник

АПК-Информ

2519

30 січня 2018 р. Насіннєва асоціація України проводить зустріч з директором міжнародних зв’язків Німецької асоціації селекціонерів Дітером Рюкером на тему: «Збір роялті з насіння та садивного матеріалу у Німеччині».

І питання зустрічі: збір роялті за сертифіковане насіння з FSS насіння для власних потреб, передумови для формування системи збору роялті, в тому числі охорона сортів, як об’єктів власності.

У 2017 р. аналогічні зустрічі було проведено з канадськими, французькими, чеськими колегами та ін.

Паритетне входження України у світовий ринок насіння неможливе без упорядкування умов використання сортів рослин та відтворення насіння, яке є комерційним носієм сортів. Формування висококласної та життєздатної насіннєвої системи в Україні  потребує системності та узгодженості умов правової охорони сортів рослин та їх використання,  що охороняє економічні інтереси селекціонерів  та сприяє окупності коштів, що вкладаються у селекцію, оскільки створення нових сортів рослин вимагає великих матеріальних та інтелектуальних витрат.

Враховуючи те, що весь сектор, включно із виробниками та держорганами працюють над розробкою нових моделей процесу створення додаткової вартості, формування системи сплати роялті  - питання на порядку денному не лише галузі насінництва в Україні, а і для українського АПК.

Роялті – це не просто «якісь» відрахування власнику сорту товаровиробником, це  інвестиція, вкладена у селекцію, це запорука того, що виведення нових більш продуктивних сортів та видів триватиме і  вигоди товаровиробника будуть збільшуватися через постійне покращення та розробку для них же нових сортів та технологій.

Сорт рослин для фермера та товаровиробника — це ресурс для сівби, його конкурентноздатність, врожаї, якість, стабільна діяльність й готовність до кліматичних викликів.

Нині в Україні відсутні структуровані правила виплати  роялті за використання або за надання права на використання сортів рослин, що є підставою для виробництва/відтворення насіння та його використання товаровиробниками у господарській діяльності. І кожний власник сорту/володар патенту на сорт сам котролює всі питання.

Крім того, питання ускладнено «міксом» понять роялті та авторська винагорода. На відміну від авторської винагороди роялті є платою за право використання майнових прав інтелектуальної власності. Роялті сплачується саме володарю патенту на сорт рослин, що є власником майнових прав.

Насінництво як вид діяльності та агробізнесу, який конкурентний, технологічний, оснований на використанні інтелектуальної власності.

Компанії-члени Насіннєвої асоціації України та сама асоціація це показують на своєму прикладі, це діяльність, в якій потрібно розуміння суті, тут інтелектуальне ледарство не компенсується іншими засобами, щоб потім просто мати більше роботи.

Реклама

Вход