Україна має підтримку Euroseeds проекту рішення Єврокомісії у визнанні еквівалентності насіння

Источник

АПК-Информ

3321

Питання якнайшвидшого визнання в ЄС еквівалентності насіння з України потребує консолідації зусиль.

Насіннєва асоціація України спільно з Європейською насіннєвою асоціацією Euroseeds, яка об'єднує національні асоціації 35 країн, та членом якої НАУ є з 2012 року, працює над долученням до офіційної підтримки представників галузі з країн ЄС.

Станом на сьогодні маємо підтримку Euroseeds та їхній опублікований відгук щодо проекту рішення Єврокомісії (https://ec.europa.eu/…/12336-Recognition-of-equival…/F511508).

 

 

Асоціація Euroseeds – це голос європейського насіннєвого сектора. ВОна представляє інтереси тих, хто займається дослідженнями, селекцією, виробництвом та збутом насіння сільськогосподарських, садових та декоративних культур рослин.

Маючи в своєму складі понад 34 національні асоціації з держав-членів ЄС та інших європейських країн, включаючи України, Euroseeds представляє декілька тисяч насіннєвих підприємств, а також 67 безпосередніх компаній-членів, в тому числі з галузей, пов'язаних з насінням.

"Ми вважаємо, що запропоноване рішення визнати еквівалентність українського насіння зернових культур повністю підкріплено аудитом щодо системи офіційного контролю та сертифікації насіння зернових в Україні, та їхньої еквівалентності вимогам ЄС («Кінцевий звіт про аудит, який проводився в Україні з 26 травня 2015 р. по 04 червня 2015 р. з метою оцінки системи офіційного контролю та сертифікації насіння зернових культур та їхньої відповідності вимогам Європейського Союзу»).

Euroseeds вітає пропозицію щодо включення України до переліку країн, по яким, відповідно до Додатку I Рішення Ради 2003/17/ЄС, визнана еквівалентність польового інспектування щодо насінницьких посівів зернових та еквівалентність виробленого насіння.

Зважаючи на результат звіту та враховуючи той факт, що ця законодавча ініціатива стосується лише технічної реалізації існуючих правил, в асоціації Euroseeds переконані, що пропозиція по цьому Рішенню могла і мала бути висунута на розгляд набагато раніше.

Euroseeds вірить, що це рішення сприятиме росту торгівлі насінням між ЄС та Україною. Протягом попередніх років компанії з ЄС активно інвестували в розвиток насіннєвих виробничих потужностей в Україні для того, щоби зменшити ризики шляхом розподілу виробництва в кількох кліматичних зонах. Таким чином, еквівалентність внесе свій доробок в досягненні цієї мети і сприятиме розвитку нових ринкових можливостей для насіннєвого сектору", - зазначили у Euroseeds.

Реклама

Вход