Собівартість українського агровиробництва в деталях

Источник

АПК-Информ

5262

Незважаючи на макроекономічні труднощі, політичні, погодні та інші ризики, український АПК продовжує демонструвати впевнені економічні показники. За даними Держкомстату, обсяги виробництва сільгосппродукції в Україні в 2018 році зросли на 7,8% порівняно з 2017 роком, при цьому зростання виробництва відбулося в усіх типах господарств.

 

За даними офіційної статистики, за підсумками 2017-2018 років більше 80% агропідприємств отримали прибуток, і АПК залишається найбільш прибутковим сегментом економіки України, генеруючи понад 40% загального прибутку в економіці країни. Однак волатильність цін на агропродукцію та погодний фактор залишаються головними причинами нестабільної рентабельності багатьох сільгоспкультур. Крім того, експортна орієнтованість українського виробника робить нас чутливими до всіх подій світового ринку – будь то торгові війни між наддержавами, зрив посівної в США або нестабільна погода в Південній Америці.

Щорічно на початку липня Мінагрополітики публікує офіційні дані щодо рентабельності АПК і собівартості виробленої агропродукції за попередній календарний рік. І хоча офіційна статистика має дуже узагальнений характер, ці дані становлять інтерес, оскільки показують загальні тенденції ринку. Давайте розглянемо детальніше структуру витрат українських сільгоспвиробників за 2018 рік і спробуємо зробити невелике порівняння з попереднім роком.

Якщо порівнювати з даними 2017 року, то зросла частка оплати праці – з 5 до 5,7%. Таким чином, незважаючи на значну вагу сільського господарства в економіці України, витрати на оплату праці залишаються невисокими в структурі собівартості агровиробництва. Однак на сьогоднішній день майже кожне українське агропідприємство тією чи іншою мірою страждає від дефіциту кадрів. І це при тому, що агросектор може запропонувати високу оплату праці, це видно навіть за офіційними даними. За інформацією Держкомстату, середня номінальна заробітна плата штатного працівника в сільськогосподарській галузі в 2017-2018 роках була як мінімум в 2,3 рази вищою за мінімальну заробітну плату.

Аналогічно варто відзначити і зростання частки вартості добрив у загальній структурі собівартості всієї виробленої агропродукції в 2018 році в порівнянні з 2017 роком (+0,7%). І це при тому, що на ринку добрив у 2018 році ситуація була напруженою: крім зростання вартості, також спостерігалася рекордно низька забезпеченість сільгоспвиробників добривами. Фермери просто призупиняли закупівлі, вичікуючи більш сприятливих цін.

 

Відзначимо, що в 2018 році частка вартості посівного матеріалу в структурі агровиробництва також збільшилася – з 7,5% у 2017 р. до 8,1% у 2018 р.

При цьому частка вартості посівного матеріалу в структурі собівартості істотно варіюється в залежності від культури. Так, найменша частка вартості насіння в структурі собівартості таких зернових/олійних культур, як просо, ячмінь, ріпак, пшениця, а найбільша – у структурі вартості гречки, соняшнику та кукурудзи. За словами Сюзани Григоренко, виконавчого директора Насіннєвої асоціації України, незважаючи на зростання виробничих витрат, частка вартості насіння останніми роками залишається відносно стабільною, при цьому фермери все більше і більше розуміють переваги купівлі якісного посівного матеріалу. Крім того, для зернових культур, як і раніше, характерним є переважання посівного матеріалу власного виробництва та/або українського виробництва/селекції.

За словами експерта, кукурудза та соняшник є ключовими культурами для виробників та імпортерів насіння, саме в сегменті цих двох культур представлено найбільшу кількість гібридів і компаній-постачальників. Це пов'язано з тим, що зазначені культури на сьогодні є найбільш цікавими для сільгоспвиробників. Ринок посівного матеріалу цих двох культур на сьогодні представлено компаніями із Франції, Німеччини, США, Сербії, Австрії, Швейцарії та інших країн світу. Щорічно постачальники насіння виводять на ринок України десятки нових гібридів соняшнику та кукурудзи, прагнучи задовольнити зростаючий попит українських фермерів в якісному посівному матеріалі. У зв'язку зі зростаючим попитом багато іноземних компаній прагнуть локалізувати виробництво насіння: в 2019 р. насіннєва компанія «Євраліс» уперше почала виробляти насіння озимого ріпаку французької генетики на потужностях свого заводу в Черкаській області. Інша французька компанія MAS SEEDS відкрила цього року науково-дослідну станцію в Київській області, метою якої є створення гібридів української селекції.

При цьому, згідно з опублікованими офіційними даними, за рік суттєво змінилася рентабельність виробництва основних агрокультур в Україні: якщо в 2017 році найбільш рентабельною культурою був ріпак, то в 2018 році такою культурою стала соя. Що стосується соняшнику, то його рентабельність значно знизилася в 2018 році (майже на 10%).

 

За словами С.Григоренко, фермери прагнуть збільшувати закупівлі насіннєвого матеріалу в офіційних представників найбільш рентабельних культур – соняшнику, кукурудзи, і, як наслідок, навіть за офіційними даними, рентабельність цих культур зростає. У той самий час відносно менш прибуткових культур, в основному злакових, де фермери віддають перевагу насінню власного виробництва, навпаки, має місце зниження рентабельності.

Традиційно олійні культури – ріпак, соя, соняшник – є найбільш рентабельними, що пов'язано з високим експортним попитом на український ріпак та соняшникову олію. Будучи світовим лідером із виробництва та експорту соняшникової олії, Україна забезпечує більше половини світового експорту цього продукту. Не дивно, що соняшник є стабільно високорентабельною культурою, потужності переробки олійної майже на 5 млн. тонн перевищують виробництво, і у фермерів немає проблем із продажем даної культури. Однак зниження світових цін на соняшникову олію в 2018 році призвело і до зменшення рентабельності вирощування олійної. Високий експортний попит на українську кукурудзу також підтримує рентабельність цієї культури на відносно стабільному рівні.

Якщо ж говорити про поточний рік, погода поки не перестає дивувати і готувати нові та нові сюрпризи, однак, виходячи з перших даних про врожай зернових у 2019 р., ситуація є цілком нормальною, і є передумови для непоганої рентабельності низки культур. Сподіватимемося, що сприятлива кон'юнктура світового ринку та зважена політика нового керівництва країни допоможуть українським агровиробникам поліпшити показники рентабельності і підвищити прибуток за підсумками 2019 року.

Реклама

Вход