Протруєння насіння – запорука високого врожаю

Источник

АПК-Информ

5004

Протруєння насіння: тренд або необхідність?

Щороку зростають вимоги до якості агропродукції, тому сільгоспвиробники вимушені вкладати кошти у підвищення агротехнологій. Ефективні господарства все більше думають про прибутковість діяльності, свідомо вдаються до підвищення низки витрат заради зростання економічної ефективності своєї діяльності. Одним з видів таких витрат є витрати на проведення протруєння насіння. Насправді останніми роками відзначають збільшення рівня ґрунтових збудників хвороб основних агрокультур, це пов’язують з масовим порушенням сівозмін, спрощенням системи обробітку ґрунту, кліматичними змінами. І хоча наразі в Україні використання протруйників є цілковито рішенням сільгоспвиробника, деякі країни світу зробили цю процедуру обов’язковою.

 

Фахівці рекомендують проводити протруєння насіння всіх зернових культур, соняшника, цукрового буряку, льону та інших культур, протруєння вважається вкрай ефективнім засобом підвищення захисту рослин від шкідників та хвороб. Так, вважається, що протруєння насіння є головним інструментом боротьби з сажковими захворюваннями зернових культур. Нагадаємо, що врожай-2018 в Україні значним чином нагадав фермерам про загрозу та ризики від цих захворювань. Таким чином, протруєння насіння перед посівною – це не агротехнологічний тренд, а необхідність, обов’язковий етап процесу агровиробництва.

Згідно з панельним дослідженням українського ринку захисту рослин, яке щорічно проводить ІА «АПК-Інформ» (шляхом проведення опитування більш ніж 800 виробників в усіх регіонах України), ринок протруйників стабільно зростає останні 3 роки.

Як ми бачимо з діаграм, наведених нижче, згідно з даними цього панельного дослідження, обсяг ринку захисту рослин в Україні за останні 3 роки стрімко зростав – з 19,8 тис. тонн  у 2016 р. до 32,8 тис. тонн у 2018-му, і сегмент  протруйників демонстрував сталість з тимчасовим збільшенням у 2017 р.

Сюзанна Григоренко, виконавчий директор Насіннєвої асоціації України, наголошує, що протруєння насіння не може замінити використання засобів захисту рослин, але є частиною необхідного комплексу заходів. Саме успішне протруєння впливає на стан посівів та визначає кількість і необхідність обробок засобами захисту рослин. У багатьох випадках протруєння насіння є запорукою отримання високого врожаю з точки зору як його кількості, так і якості.

 Так, окремі джерела стверджують, що використання протруєння може знизити втрати врожаю на 50% та більше. Існує декілька видів протруйників, зокрема інсектицидні та фунгіцидні, також все більш популярним стає фунгіцидно-інсектицидне протруювання насіння.

Протруйники класифікуються за такими показниками: фактор захисту (інсектицидні, фунгіцидні, бактерицидні, комплексні), спектр дії (однокомпонентні і двокомпонентні), відношення до культур (конкретний вид або комплексна дія) та механізм впливу (контактні, контактно-системні). Крім того різні препарати відрізняються механізмом дії та набором патогенів, які винищуються. Найбільш поширеними видами протруйників насіння наразі є: ципроконазол, металаксил-М, флудіоксоніл, тебуконазол, седаксан тощо.

За даними компанії BASF, у сегменті фунгіцидного протруювання лідерами є такі культури, як озима пшениця, соя та озимий ячмінь. А щодо  інсектицидного протруювання – то тут переважають соняшник, кукурудза та озима пшениця, а в сегменті фунгіцидно-інсектицидного протруювання лідери – це озима пшениця, соя та кукурудза.

Щодо різних культур має місце різна ситуація з протруюванням насіння. Нижче ми наведемо дані стосовно тенденцій протруювання основних агрокультур, взяті з панельного дослідження українського ринку захисту рослин ІА «АПК-Інформ». Так, згідно з даними дослідження, українські фермери обробляють більшу частину насіння сої. Також, згідно з дослідженням, більшість фермерів обробляє насіння сої самотужки, після придбання насіння – а саме 77% опитаних господарств. Частка покупного протруєного матеріалу сої у 2018 році складала лише 19%.

Також великою є частка обробки насіння такої важливої культури, як соняшник – згідно з даними дослідження, фермери використовують близько 99% обробленого насіння соняшника. Такою ж високою є й частка протруєного насіння у сегменті кукурудзи. Відзначимо, що згідно з результатами дослідження, переважна більшість опитаних сільгоспвиробників проводить протруєння насіння соняшника та кукурудзи самостійно.

 

На думку С. Григоренко, дуже важливим є вибір протруйника, він повинен мати значну дію на шкідливі організми, сприяти захисту насіння та ґрунту  та забезпечити захист рослин від хвороб на початкових етапах вегетації.  Обираючи протруйник, треба враховувати такі фактори, як: тип насіння, стан ґрунту, погоду, наявні захворювання та шкідники тощо. Також має значення й технологія протруєння – сучасні установки для протруювання придатні для обробки великих кількостей посівного матеріалу.

 

Реклама

Вход