Україна: фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин 18 жовтня 2019 року

Источник

АПК-Информ

3197

Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин 18 жовтня 2019 року

Тепла та переважно сонячна погода звітного періоду була сприятливою для активної життєдіяльності фітофагів у озимих культурах та позитивно вплинула на їх розвиток.

Повсюди у посівах озимих зернових колосових культур розвиваються та в допороговій чисельності шкодять хрестоцвіті блішки, злакові мухи (шведські, гессенська, чорна пшенична, опоміза), попелиці, цикадки . Рослини озимих колосових культур здебільшого знаходяться у фазах сходи – 3-й листок, початок кущення. В степових, подекуди лісостепових областях у посівах озимої пшениці , розміщених здебільшого після стерньових попередників, личинки хлібного туруна (жужелиці) за чисельності 0,5-2 екз. на кв.м пошкодили 2-4% рослин. Також, у посівах розвиваються та живляться гусениці озимої совки , які чисельністю 0,3-2 пошкодили до 3% рослин. Подекуди на ранніх загущених посівах озимих пшениці та ячменю відмічається слабкий розвиток борошнистої роси, септоріозу, гельмінтоспоріозу, кореневих гнилей.

За порогової чисельності личинок туруна у фази сходи - 3-й листок озимої пшениці 1-2, початок кущення 2-3 і більше та 2-3 екз. на кв.м гусениць озимої совки проводять крайові або суцільні обробки посівів дозволеними до використання інсектицидами. Проти хвороб за необхідності (у фазу кущіння) рослини оздоровлюють а рекомендованими фунгіцидами.

Суха тепла погода сприяла інтенсивному розвитку хрестоцвітих блішок на озимому ріпаку , за чисельності 1-3, макс. 4-5 екз. на кв.м (Житомирська, Луганська, Черкаська обл.) пошкодили 2-8% рослин у слабкому та середньому ступені. Несправжні гусениці ріпакового пильщика пошкодили до 10% рослин за чисельності 0,5-2 екз. на кв.м. Осередково шкодять ріпаковий листкоїд , капустяна попелиця , гусениці озимої , листогризучих совок та біланів . На 5-10% площ культури альтернаріозом , пероноспорозом , фомозом , осередково циліндроспоріозом охоплено 1-10% рослин (Запорізька, Кіровоградська обл.). Локалізують вогнища шкідників у посівах ріпаку за надпорогової чисельності через обприскування дозволеними інсектицидами, а за наявності інфекції – фунгіцидами.

Через сприятливі погодні умови та достатню кормову базу повсюди створилися передумови зростання щільності популяції мишоподібних гризунів , ріст чисельності та міграція яких спостерігається повсюди. На гектарі озимих ріпаку , подекуди пшениці, жита та ячменю нараховується 1-3 жилих колоній. У багаторічних травах, неорних землях , полях після кукурудзи, соняшнику, овочевих культур гризунами за чисельності 1-3, макс. 5-6 (Вінницька, Закарпатська, Запорізька, Полтавська, Харківська, Херсонська, Чернівецька, Чернігівська обл.), колоній гризунів на гектарі (багаторічні трави) в кожній 4-7 жилих нір.

Першочерговим в обмеженні чисельності гризунів – вчасна та якісна зяблева оранка. Збереження сходів озимих культур забезпечує своєчасне виявлення та знешкодження гризунів у разі 3-5 і більше жилих колоній на гектарі проводять обробки дозволеними до використання родентицидами.

У господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових та ріпаку.

За оперативною інформацією про хід робіт із захисту рослин, наданою Головними управліннями Держпродспоживслужби в областях, 18 жовтня 2019 року забезпеченість сільгосппідприємств засобами захисту рослин для проведення робіт із захисту посівів сільськогосподарських культур становить 39,8 тис. тонн препаратів, або 107 % до їх потреби в 2019 році, в тому числі близько 30 тис. тонн гербіцидів, або 105 % до потреби в них, що дещо нижче аналогічних показників попереднього року.

Захист сільськогосподарських культур від шкідників, хвороб і бур’янів в господарствах на сьогодні проведено на площі 45,4 млн. га, в тому числі хімічний метод захисту рослин застосовано на площі 43,8 млн. га, біологічним методом оброблено близько 1,6 млн. га.

У переважній більшості областей розпочато захист сільськогосподарських угідь від мишоподібних гризунів. На сьогодні від цих шкідників проведено захист на площі всього 83 тис. га (в 2018 році – 86 тис. га), з яких озимих зернових культур оброблено близько 21 тис. га (в 2018 році – 32 тис. га).

 

Оперативна інформація  про обсяги захисту сільгоспугідь від мишоподібних гризунів в осінньо-зимовий період 2019-2020 рр., тис. га  18 жовтня 2019 року

Як видно з діаграми, найбільше захист сільгоспугідь від мишоподібних гризунів проведений в господарствах Запорізької (31,5 тис. га), Хмельницької (21,2 тис. га) та Тернопільської (16,4 тис. га) областей.

Для проведення всього комплексу заходів захисту рослин від шкідливих організмів з початку року використано 38,6 тис. тонн засобів захисту рослин.

Захисні заходи в посівах озимих культур урожаю 2020 року продовжуються.

За матеріали Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

http://www.consumer.gov.ua

Реклама

Вход